Sayfalar

29 Ağustos 2017 Salı

Hatalarım Hazine


Bu konu aşağıdaki videoda görebileceğiniz Beautiful Oops! (Barney Saltzberg) isimli kitaptan ilhamla ortaya çıkmıştır. Kitap yaptığımız hataların bizim için yeni, hiç düşünmediğimiz fırsatların kapısını açabileceğini çocukların seviyesinde güzel örneklerle anlatmaktadır. Kitabı aşağıdaki videonun sesini kapatıp görüntülerden yararlanarak çocuklara okuyabilirsiniz. Yaklaşık tercümesi aşağıdaki gibidir:


Hatalar Güzeldir

Aaa kağıdım yırtıldı, çok kötüüüü:( ama belki de bu yırtık başka bir şeyin başlangıcı olabilir, mesela bir timsahın:)

Olamaz boyam döküldü:( amaaaaa her dökülmüş boya içinde biiiiiiirsürü fırsat barındırır. 

Kağıdım katlandı napıcam ben şimdi:( ama belki de bu şükredilecek birşey olabilir, mesela bir penguen kafası:)

Bazen dökülmüş bir damla boya hayal gücünüzü harekete geçirebilir.

Yırtık bir gazete kağıdı ne işe yarar ki? Haksız mıyım yoksa? Bu kağıtla oynamak eğlenceli olabilir mi?

Bir leke altında bir mucize saklıyor olabilir.

Kağıdınızdaki delikler keşfedilmeye değerdir.

Ne zaman ki bir hata yapsanız o hatayı bir fırsat olarak görün!

Çocuklar siz hiç hata yaptınız mı? En son yaptığınız hata neydi? Peki hata yaptığınızda neler hissettiniz? Hatalar da bir hazine olabilir mi gerçekten? Hiç hata yapmıyor olsak daha iyi olmaz mıydı? Bu sorular kendi firkirlerimiz mümkün olduğunca belirtilmeden çocuklarla uzun uzun konuşulur.

Hatalarımız, Tek Hata Yapmayan Zatı hatırlamamız için de bir fırsattır öyle değil mi? Hata yaptığımızda çözüm, sürekli kendimizi suçlamak değil hatamızı kabul edip, Estagfirullah deyip, bir dahaki sefere o hatayı tekrar etmemek için gayret kazanmaktır. Hata yaptığımızda birbirimize Estagfirullah demeyi hatırlatalım olur mu? Hiç hata yapmasaydık kendimizi asıl güç kaynağı zanneder ve Rabbimizi bulamazdık öyle değil mi?

Hataların Altındaki Mucize

Çocukların kitapta okunanları içselleştirmeleri için aşağıdaki aktivite yapılır:

Dersten önce çok sayıda (öğrenci sayısının iki katı kadar) hatalı kağıt hazırlanır. Bu kağıtların kimisi kenardan yırtık , kimisinin köşesi katlanmış, kimisi az bir surette karalanmış ya da çizlmiş, delinmiş boyayla lekelenmiş ya da buruşturulmuş olacaktır. Öğretmen der ki:

Çocuklar ben biiiirsürü hata yaptım, bunları güzel birşeylere çevirebilir miyiz dersiniz? Ve her çocuk elindeki hatalı kağıttan güzel bir ürün ortaya çıkarmaya çalışır. İsteyen öğrenciler birden fazla yapabilirler. Aşağıda bazı örneklerini göreceksiniz:















Çocukların ürünleri tamamlandıktan sonra aşağıdaki linke de hep beraber bakılabilir:

Bir öğretmen bir keresinde evinde çok sayıda kağıt tabağın mavi mürekkeple lekelendiğini farketmiş. Tam çöpe atacakken aklına bu kitap gelmiş ve bu tabakları sınıfa götürmüş. Bakın ordaki çocuklar bu lekeli tabaklarla neler yapmışlar:

https://www.artsonia.com/museum/gallery.asp?project=1119784&index=96

Hatalar ve İcatlar


Bazı icatları Allah insanlara yaptıkları hatalar sayesinde göstermiş biliyor musunuz çocuklar? Gelin bir kaç örneğe bakalım:



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder